Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörd: Volkswagen Golf 7,5

En gammal men ny och bättre bil

Volkswagen Golf generation 7,5 uppdateras med nya motorer, ny teknik och smärre kosmetiska ingrepp.

För 42 år sedan lanserades den första generationen Golf. Modellen blev en rejäl framgång som till och med fått ge namn åt – just det – Golf-klassen.

Sedan dess har fler än ofattbara 33 miljoner bilar sålts. 2016 blev Golf också Sveriges mest sålda bil och inför 2017 har Golf förbättrats på en rad punkter för att försvara försäljningssiffrorna.

Som vi tidigare rapporterat handlar det – för första gången i Golfs historia – om en uppdatering i stället för en helt ny bil. Förändringarna sitter i exteriör, nya motorer och framförallt ny teknik.

Detta betyder dock inte att nya Golf upplevs som gammal och nödtorftigt uppdaterad, bilen har så många testvinnande och ägaruppskattade egenskaper att Volkswagen med stor sannolikhet kommer att placera sig långt upp både i biltidningarnas tester och försäljningsstatistiken även de närmsta åren. Golf är helt enkelt en riktigt bra bil som blivit både säkrare, snålare och starkare.

En första avsyning ger vid hand att de exteriöra förändringarna är varsamt utförda. Stötfångare fram och bak är nya. Likaså de främre halogenstrålkastarna med LED-varselljus, där främre LED-strålkastare är tillval. Samtliga Golf får LED-bakljus som standard.

Under huven finns det fler och större nyheter. Stick i stäv med trenden mot allt mindre motorer ökar Volkswagen cylindervolymen till 1,5 liter på två motorer. Först ut är den starkare 150-hästarsversionen som enligt Volkswagen skall gå att beställa under våren, dock endast som Golf GT med ett listpris på 241.500 kr, vilket är 4.600 kr dyrare än dagens 1,4 TSI i GT-utförande.

Önskas DSG dubbelkopplingslåda handlar det om 257.000 kr, men då får du en helt nyutvecklad sjuväxlad DSG med lägre friktionsmotstånd i syfte att ytterligare sänka förbrukningen. För första gången erbjuds nu också aktiv cylinderavstängning (ACT) i Golf, som tillsammans med direktinsprutning ger en förbrukning om 4,9 l/100 km för denna 150-hästare.

Körmässigt är det svårt att märka av systemet annat än genom en något svag motorbroms då jag släpper gasen. Golf med denna motor ska gå att konfigurera och beställa inom några veckor hos svenska Volkswagen.

Motorn kommer så småningom också i en 130 hästkrafter stark Bluemotionutgåva, som faktiskt är utrustad med frihjul. När föraren släpper gasen stänger motorn av sig i syfte att spara bränsle.

Föraren märker ingenting av detta, då både servostyrning och bromsar fungerar precis som vanligt. Förbrukningen är angiven till 4,6 l/100 km. Produktionsstart är beräknad till tidig sommar, med realistisk leveransstart i Sverige som modellår 2018 under hösten 2017. Instegsmodellen 1,0 FSI med 110 hästkrafter, som väntas bli storsäljaren bland privatkunder och privatleasing, börjar på 199.900 kr.

På instrumentbrädan hittar du nyheter. De nya instrumenten och dyraste infotainmentsystemet Discover Pro med stor skärm på mittpanelen är kristallklara skärmar med god skärpa – om man gjort dessa tillval. Som standard är nya Golf utrustad med en 8 tum stor skärm som lyssnar till namnet Composition Media.

Samtliga provkörningsbilar var dock utrustade med nya Discover Pro som består av en stor 9,5-tumsskärm där vissa bläddringsfunktioner kan skötas med hjälp av handviftningar framför skärmen, något som tidigare varit reserverat betydligt dyrare vagnar. Funktionen i testbilarna var tveksam då styrning av menyer medelst handviftning dels bara fungerar på vissa sidor i menyerna, dels var väldig okänslig.

Desto trevligare är Active Info Display, vilket är Volkswagenspråk för en helt ny instrumentgrupp. Denna högupplösta skärm ersätter de traditionella mätarna och erbjuder flera olika möjligheter att kombinera information kring körningen i huvudinstrumenten.

Men smakar det så kostar det: Discover Pro och Active Info Display kostar 18.600 kr respektive 6.200 kr (där den senare också kräver att du väljer regnsensor och avbländbar innerbackspegel för ytterligare 1.900 kr). Att sätta sig in i en maxutrustad bils samtliga funktioner och menyer tar dock sin tid, varför en stund med instruktionsboken hemma på garageuppfarten är att rekommendera innan avfärd, som annars kan bli lite vinglig om tanken är att lära sig systemen samtidigt som man kör.

Säkerhetsmässigt har tekniken tagit stora steg. Nya Golf är standardutrustad med adaptiv farthållare och City Emergency Brake samt fotgängarigenkänning, medan övriga system dessvärre kräver ett tämligen kostbart kryssande i tillvalslistan.

Exempelvis kräver de nya systemen Traffic Jam Assist, en sorts halvautonom körning i bilköer, samt Emergency Assist, där bilen på egen hand identifierar en sjuk förare och parkerar vid vägkanten, DSG-låda för att fungera. Sedan tillkommer kostnaderna för själva systemen med 7.200 kr.

Volkswagen AG

Laser för att förinta framförvarande kostar 6.250 kr.

Vill man ha samma utrustningsnivå som provbilarna sticker priset med lätthet iväg över 300.000 kronor. Anmärkningsvärt är också att Volkswagen tar 3.400 kronor för ett paket med sidokrockkuddar bak, bältessträckare och bältespåminnare – något som borde vara standard på klassledaren i vårt säkerhetsmedvetna tidevarv.

Provkörningen av nya Golf var förlagd till vårvarma Mallorca. Första bil ut är en 2,0 TDI 150 4Motion (fyrhjulsdrift, alltså) Sportcombi med sexväxlad manuell låda. På plats bakom ratten känner man igen sig från föregångaren där många vred och reglage är oförändrade.

De nya instrumenten (Active Info Display) känns betydligt mer moderna än gamla modellens runda huvudinstrument, speciellt ihop med infotainmentskärmen Discover Pro på mittpanelen.

Stolarna är bekväma med goda inställningsmöjligheter, som tillsammans med den justerbara ratten gör det möjligt för de flesta att hitta en bekväm och skön sittposition. Även dieselmotorn är samma som tidigare.

Med manuell sexväxlad låda sköter sig den starka maskinen bra. Kraften finns redan från ungefär 1.400 r/min och räcker ända upp mot 4.000 r/min, vilket ger smidighet i trafiken även med manuell låda där vi tuffar fram på smala landsvägar över Mallorcas sydöstra del. Hastigheten är inte speciellt hög längs dessa vägar, men lik förbaskat störs jag av däcksljud. Däcksdimensionen 235/45-17 kanske ser maffigt ut men på den släta mallorkanska asfalten blir ändå däcksbullret väl framträdande, speciellt då bilen i övrigt är så välisolerad. Frågan om hur detta däckval kommer att upplevas på svensk asfalt återstår att se, men förhandstipset blir att undvika alltför feta däck.

Vårt första stopp blir i den pittoreska hamnen i Porto Colom där diesel byts mot 1.5 TSI 150 med sexväxlad manuell låda och fyrdörrarskaross. Skillnaden från dieselbilen märks redan då startmotorn skuttar igång. Gången är silkeslen, faktiskt genom hela varvtalsregistret.

Vridet finns där redan från start, och hela resan från tomgång till varvräknarens rödmarkering är fullständigt odramatisk, utan vare sig svackor eller toppar. En del uppskattar detta som smidigt och behagligt och kanske ett mått på ingenjörskonst i den högre skolan, andra saknar en tydlig spets och känsla, där jag hör till den senare kategorin – motorn gör sitt jobb på ett plikttroget sätt, dock med lågt betyg i grenen underhållningsvärde. Den är snabb, snål och stark men inget motorentusiaster drömmer om.

Å andra sidan aspirerar Golf inte på att vara roligast eller mest spännande utan nöjer sig med att försöka vara så bra och odramatisk som möjligt, gärna bäst eller nästbäst i klassen. Fartfantomer bör nog snarast snegla mot GTI eller R, som bägge lever på prestanda och körkänsla.

På vägen trivs nya Golf bra. Gränsen för väggreppet ligger långt bort, och att ta sig an en kurvig väg är ett nöje, speciellt med tillvalet adaptivt chassi ställt i sportläge. Detta system är riktigt trevligt, då man till vardags med fördel kan välja komfortläge som ger en mysig färd på ett nästan lite gashydrauliskt citroënskt vis, inte minst över de många vägbulor som finns över hela Mallorca. Det enda som drar ner komfortbetyget är återigen de svulstiga däcken som genererar en hel del buller.

Till sist har vi nått målet för nästa bilbyte på Mallorcas nordöstra hörn. Där väntar en ilsket röd Golf GTI, dock med den svagare motorn på 230 hästkrafter som inte säljs i Sverige, där vi i stället får den starkare 245-hästarversionen. Bilens rutiga klädsel är en klar flört med första generationens GTI. Samma sak med växelspaksknoppen som fått mönster efter en golfboll.

Första turen går ner mot en liten kuststad, där GTI:n utan åthävor tuffar runt på låga varv längs trånga gator och gränder. Därefter ställs kosan mot Cala Agulla några mil bort. Gasresponsen är omedelbar, och rappheten i motorn är allt som inte finns i 1,5-litersmotorn.

Insugningsljudet, som börjar märkas strax under 2.000 r/min, är en klar flört med gamla tiders förgasarbröl, och det är lätt att hitta ett flyt i körningen med den smidiga växellådan. Vissa sportiga attribut återfinns i menyerna på infotainmentsystemet, där man kan roa sig med en laptimer för banträffar och digitala mätare för laddtryck, g-belastning och effekt.

Summering av GTI blir en bil som fungerar alldeles utmärkt till vardags kombinerat med ett slumrande vilddjur i dess inre som gärna bjuder upp till extatisk dans på lämplig racerbana.

Summering av nya Golf då – ska konkurrenterna vara oroliga? Ja, det tycker jag. Golf var redan i förra utgåvan en  mycket bra bil och trots att det handlar om en uppdatering tycker jag Golf uppfyller de krav som kunderna har idag. Har de sedan råd att kryssa för lite säkerhetshöjande tillval blir Golf en komplett bil.

För kombiköparna med siktet inställt på Passat finns också ett tips; kika gärna på nya Golf kombi som kanske är aningen mindre men både billigare och mer modern än Passat, inte minst med tanke på alla elektroniska fiffigheter.

Staffan Erlandsson
redaktor@staffanerlandsson.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com