Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Okände taxi-svensken blev miljardär

Startade sitt succébolag – bara ett år efter hjärnblödningen

Den 37-årige svensken Magnus Olsson har blivit miljardär på sina taxibilar. Igår köptes hans bolag upp av Uber för 29 miljarder kronor.

Magnus Olsson från Lund var fram tills i går en tämligen okänd svensk affärsman för de flesta. Visserligen har det ryktats i några år om att hans taxitjänst Careem var en framgångssaga i Mellanöstern och att konkurrenten Uber gärna ville lägga vantarna på bolaget.
Och i går kom alltså nyheten. Magnus Olsson och hans två kompanjoner har gjort ett så bra jobb att Uber tillslut valde att köpa upp sin konkurrent med en väldigt stor säck pengar, närmare bestämt 3,1 miljarder dollar (cirka 29 miljarder kronor).
Betalning sker med 1,7 miljarder i konvertibler och 1,4 miljarder dollar i kontanter och affären kommer slutföras under första kvartalet 2020 efter sedvanliga regulatoriska godkännanden, enligt ett pressmeddelande.
Hur stor ägarandel Magnus Olsson hade i Careem är oklart. Men han kan räkna med att få en tiosiffrig summa i utköpet.

Magnus Olsson jobbade för drygt tio år sen som konsult på det amerikanska bolaget McKinsey. Men 2011 drabbades han av en kraftig hjärnblödning och opererades flera gånger. När han hade återhämtat sig började han fundera över sina livsval.
– Jag var 29 år då och insåg att jag klarat mig från en rejäl smäll. Efter det ville jag att mitt liv skulle handla om något mer än att bara överleva.
– Jag kom fram till att det fanns två saker jag ville göra. Jag ville göra något som var meningsfullt och något som skulle bli riktigt stort, har Magnus Olsson tidigare berättat för tidningen The National.
Magnus sa upp sig från sitt jobb och ett år senare hade han och kompanjonen Mudassir Sheikha grundat sitt taxibolag.

Magnus Olsson har tidigare berättat att 80 procent av bolagets kunder i Saudiarabien – ett land där hälften av befolkningen inte får köra bil enbart på grund av sitt kön – är kvinnor. Careem ville ge kvinnor ett enklare sätt att till exempel ta sig till och från sin arbetsplats.
Dessutom förklarar Olsson att Careem-förarna kallas ”kaptener” och att de känner en stor stolthet över att köra bilarna:
– De flesta av våra ”kaptener” är ödmjuka människor från fattigare delar av Mellanöstern och de har kommit för att försöka skaffa sig ett bättre liv. Men de har inte alltid blivit bra bemötta av kunder. Vi på Careem ville arbeta med dessa människor så att de inte bara kan klara sig ekonomiskt utan att de ska känna en stolthet över sitt jobb.

Efter köpet kan Uber expandera rejält i Mellanösternregionen där Careem är starka. Företaget har mer än en miljon förare i över 90 städer.
Careem kommer att fungera som ett helägt dotterbolag till Uber, men behålla sitt egna varumärke.

Snabbfakta Uber

Uber grundades med namnet Ubercab av Travis Kalanick och Garret Camp år 2009. Uber erbjuder en internetbaserad tjänst (app) för beställning och betalning av taxiresor och samåkningsresor.
Tjänster i Sverige har omfattat Uberlux, Uberblack och Uberx där skillnaden är typ av bil, service och pris. Efter att flera förare i Sverige dömts för svarttaxiverksamhet lades tjänsten Uber(pop) ner 2016 i landet.
Uber har blivit kritiserat för att inte använda sig av taxameter, och för att inte följa nationella regleringar av transportsektorn.
Transportstyrelsen har uttryckt kritik mot att Uber försökt bli undantagna från kravet på taxameter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com