Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiellt: Här är nya Kia Carnival

Kommer med tre eller fyra stolsrader och flera tekniska nyheter

Fjärde generationen Kia Carnvial är en klassisk minivan med suv-inspirerad design.
Den rymmer allt från sju till elva passagerare och försäljningen börjar i Korea under hösten.

Nya generationen av Kia Carnival, eller Sedona som den heter på sina håll, har just blivit officiell. Den baseras på Kias nya mellanstora plattform och tillverkaren väljer själva att kalla den för en ”Grand Utility Vehicle”.

Oavsett vilket är det den rymligaste upplagan i modellserien hittills. Den har växt med 40 mm på längden, vilket ger en total längd på 5,15 meter. Den erbjuds med tre eller fyra stolsrader som ger plats till allt från sju till elva passagerare. Tar man sjusätes-varianten får den andra raden så kallade ”Premium Relaxation Seats” för en resa i business klass-anda, enligt Kia själva.

Med hjälp av kameror och ett ljudsystem ska föraren kunna prata med passagerare längst bak i bilen på ett enkelt sätt.

På tal om säten: Om man fäller alla stolar går det att lasta totalt 2.905 liter i bilen om man har versionen med tre säten.

Det som redan har lastats in i nya Carnival är väl värt att nämna. Den har samtliga säkerhets- och assistanssystem som Kia har till sitt förfogande. Nya ”Safe Exit assist” gör också att bilen upptäcker om det kommer ett fordon körandes bakifrån och då går det inte att öppna skjutdörrarna (som förresten går att styra med en knapptryckning från förarplatsen).

Likaså infotainmentsystemet har några nyheter. Två lika stora skärmar, på 12,3 tum, skapar en panorama-känsla från vilka föraren och passagerare kan styra allt ifrån. De som åker i bilen tillåts koppla upp två telefoner via bluetooth till bilen samtidigt, vilket gör det möjligt att använda olika telefoner för till exempel samtal och musikuppspelning.

En annan rolig detalj är att ombordkameror och en separat ljudanläggning ska förenkla kontakten mellan förare och de som sitter längst bak i bilen.

Det erbjuds tre motoralternativ i denna nya, fjärde generation. Det rör sig om om två bensindrivna 3,5-liters V6:or på 294 hästkrafter och 355 Nm respektive 272 hästkrafter och 332 Nm. Dessutom finns en 2,2-liters dieselmotor med 202 hästar och 440 Nm.

Försäljningsstarten för nya Kia Carnival sker i Korea nu under det tredje kvartalet och sedan följer andra globala marknader. Det specificeras dock inte vilka.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com