Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya bilder: Här är Volvos första elbil

Så har Volvo förvandlat motorutrymmet

Volvo släpper nu nya bilder på XC40 electric som har världspremiär om två veckor. Bilderna avslöjar en ny grill – och en liten frunk i fronten.
– Bilens kaxiga, omedelbart igenkännliga design är nu ännu elegantare och modernare i den helt elektriska versionen, säger Robin Page, designchef på Volvo Cars.

Volvo XC40 är sig lik även i den elektriska versionen, att döma av de nya teaserbilder som Volvo skickar ut i dag. Men flera saker har fått göras om efter att Volvo kastat ut förbränningsmotorn i fronten. Där motorn tidigare satt finns nu en liten frunk på 31 liter, och i stället för grill så har bilen en skiva för att sänka luftmotståndet.

Samtidigt behåller helt elektriska XC40 alla funktioner som dess fossildrivna version har. Och mycket av designen kommer rakt från nuvarande modeller.

– Den skandinaviska designens rötter bygger på visuell tydlighet och på att man skalar bort element. XC40 är ett bra exempel på detta. Eftersom det inte längre behövs någon kylargrill, har vi skapat en ännu renare och mer modern front, medan avsaknaden av slutrör får samma effekt i bakpartiet. Detta är den strategi som vi kommer att utforska mer och mer när vi fortsätter vår elektrifieringsresa, säger Volvos designchef Robin Page.

En täckt främre frontgrill i bilens färg skapar en unik look för den elektriska varianten. Den täckta grillen innehåller även sensorerna till den nya ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).

Elbilen kommer med en ny exteriörfärg, Sage Green metallic, medan det kontrasterande svarta taket är standard på elmodellen. Två nya 19″ och 20″ fälgalternativ ger ytterligare möjlighet att skilja ut den elektriska XC40:n

Ett helt nytt förargränssnitt utformat speciellt för elbilar  håller föraren uppdaterad om relevant information såsom batteristatus. För att understryka miljökänslan har Volvo tagit fram nya  interiördesignpaketet med golvmattor tillverkade av återvunna material.

Batteridrivna XC40 har batteripaketet integrerat i bilens golv utan att det påverkar innermåtten.

Med stor sannolikhet får bilen samma tekniska specifikationer som systermodellen Polestar 2, vilket innebär en räckvidd på cirka 50 mil, och elmotorer på 408 hk med fyrhjulsdrift. Det ger en acceleration upp till 100 km/h på strax under fem sekunder. Senare kommer tvåhjulsdrivna varianter med mindre effekt och kortare räckvidd.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com