Redaktionen tipsar

Nu säljs Björn Borgs Magnum-Ferrari

Knappt körd på 29 år: ”Den är otroligt fin”

Nu säljs Björn Borgs klassiska Magnum-Ferrari på Blocket.
Bilen har knappt körts sedan tennislegendaren sålde den för 29 år sedan.
– Skicket är otroligt fint, den borde ställas upp bredvid vaxdockan på
Björn, säger Torbjörn von Braun, på von Braun Sportscars.

Stockholm 1985: Björn Borg, då 29, lever jetsetliv i Stockholm efter att skilsmässan från Mariana gått igenom och flytten hem från Monaco efter den avslutade tenniskarriären blivit klar. För första gången kan han visa upp nya kärleken Jannike Björling, 18, offentligt. För att fira sitt nya liv i Stockholm köper Björn Borg en splitterny knallröd
Ferrari 308 GTS QV hos Europeiska Motor i Vällingby.

Ferrarin var bland det hetaste du kunde äga i bilväg i mitten på 1980-talet. Tom Sellecks rollfigur Thomas Magnum kör en exakt likadan bil i tv-deckaren Magnum P.I. som hade skyhöga tittarsiffror i SVT på 80-talet.

Björn, Jannike och Ferrarin väcker stor uppmärksammhet och är förstasidesstoff både på kvällstidningar och i skvallerpressen.

Björn bestämmer sig 1990 att sälja sin Ferrari 308 GTS Quattrovalvole. Tennislegendaren har bara kört drygt 2000 mil, och bilen tas över av en ny svensk ägare.

Genom åren har bilen stannat i Sverige och tagits väl om hand av omsorgsfulla ägare som knappt har kört bilen sedan Björn Borg sålde, och nu är den åter till salu, 29 år efter att Borg ägde den. Den har bara rullat 1200 mil ytterligare sedan tennislegendaren lämnade ifrån sig nycklarna 1990.

– Ferrarin är i ett väldigt bra skick. Det är en av de finaste 308:orna vi har haft. Bilen har en enastående proveniens, den borde hamna bredvid vaxdockan på Björn Borg, säger Torbjörn von Braun på sportbilsfirman von Braun Sportscars.

Här kan du se Blocket-annonsen

Torbjörn von Braun är van att hantera bilar med kända ägare. För några år sedan sålde han en ny Ferrari till kung Carl XVI Gustaf och fick då kungens gamla Ferrari 456 i inbyte.

Han hyllar skickar på Björn Borgs bil. Anledningen till att de nuvarande ägarna säljer är att de har haft bilen länge, och tycker det är dags att använda kapitalet till andra investeringar. Det enda som kan behöva åtgärdas på bilen är kamremmen, och några packboxar som behöver ses över.

– 308:or är ganska driftssäkra och man kan komma åt kamremmen genom hjulhuset. För att vara en Ferrari har den överkomliga driftskostnader, säger von Braun.

Den som köper Björns Ferrari får förutom en unik historik ett skräddarsytt väskset från Schedoni, luftkonditionering och den stora frontspoilern på köpet. En väska fattas dock: Där hade Björn Borg sin racketväska.

– Vill Björn köpa tillbaka bilen är han välkommen att höra av sig. Det har varit en hel del intresse runt bilen, och jag hoppas att den stannar i Sverige med sin unika historik.

Björn Borg har genom åren kört många olika bilar, mest känd är kanske Saab 900 turbo, som han gjorde reklam för. I dag kör han en mindre sportig bil än Ferrari och Saab turbo. Tenniskungen susar fram miljövänligt i en Mini Countryman laddhybrid.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com