Redaktionen tipsar

Nu röstar riksdagen - om höjd bensinskatt

655 000 svenskars protest i bensinupproret verkar ha varit förgäves

655 000 svenskar i bensinupproret tycks ha protesterat förgäves. I dag onsdag bär det omröstning i Sveriges riksdag om att höja bensinskatten igen. Sänkningen från 1 juli kommer bara att vara kvar i ett halvår – Det är först debatt om bränsleskatten och voteringen onsdag förmiddag, säger Mikael Pyka, föredragande i skatteutskottet.

I kväll debatteras den okända skattesänkningen på bensin i riksdagen – 16 öre ner från första juli.

Men glädjen för bilisterna kan bli kortvarig – redan vid nyår vill Miljöpartiet och Socialdemokraterna riva upp sänkningen och höja skatten. De får stöd av Centerpartiet och Liberalerna.

Vid nyår varje år indexuppräknas bensinskatterna med två procent över inflationen. Genom att Moderaterna och Kristdemokraterna i år fick igenom sin vårbudget innan januariöverenskommelsen var klar så togs överindexeringen i år bort från 1 juli.

I klartext betyder det att bensin- och dieselskatten sänks med 16 öre vid pumpen från och med 1 juli, lagom till semestern i år. Men glädjen verkar bli kortvarig. Redan nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Liberalerna och Centerpartiet tillsammans lagt ett förslag i skatteutskottet om att öka skatten igen från 1 janari nästa år.

– Skattesänkningen kommer troligtvis att läggas tillbaka från 1 januari. Det är dock oklart om det innebär att den slopade uppräkningen för 2019 ska tas med, säger Johan G. Andersson, vd på Svenska Petroleuminstitutet.
Beroende på hur uppräkningen görs kan vi alltså vänta oss en höjning av bensin- och dieselskatten på endera 16 öre eller 32 öre per liter från nyår.

Moderaterna har reserverat sig mot förslaget, och anser att de som är beroende av bilen för sin försörjning inte ska missgynnas av en extra hög skatt på bensin och diesel och att skattetillägget bör slopas även efter årsskiftet.

-Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna driver på konflikten mellan stad och land, skriver M:s skattepolitiske talesman Niklas Wykman i en debattartikel.

Under tisdagskvällen debatteradess skatten på bensin och diesel i riksdagen. Representanter från samtliga åtta partier hade anmält att de villle tala: Niklas Wykman (M), Staffan Eklöf (SD), Tony Haddou (V), Hillevi Larsson (S), Per Åsling (C), Magnus Jacobsson (KD), Joar Forssell (L) och Rebecka Le Moine (MP).

Regeringens proposition innebär att skatten återställs redan från nyår och att det då kommer en ny höjning av bensinskatten.

Eftersom det finns en majoritet bakom den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen så kommer propositionen med all sannolikhet antas av riksdagen under onsdagen.

– Med januariavtalet och regeringens politik så kommer vi att successivt öka bensin- och dieselskatten, har miljöminister Isabella Lövin sagt till Ekot i Sveriges Radio.

655 000 svenskars protester i bensinupproret har därmed hittills varit förgäves.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com