Redaktionen tipsar

Mustang-hysteri i Norge - billigare än Ford Mondeo

Vakna politiker - dags att ge vanligt folk råd att köpa elbilar

OSLO. Fords nya elbil Mustang Mach-E skapar hysteri i Norge.
Prislappen startar på 422 000 kronor –  mindre än vad en vanlig Ford Mondeo kostar på gatan i Oslo.
Om svenska politiker menar allvar med elbilar är det dags att vakna. Ta bort skatten på elbilar för privatpersoner, nu!

Välkommen till elbilsparadiset Norge. Trots att landet producerar 1000 miljoner fat olja i år är det världens ledande land när det gäller elektrifierade bilar. Vilken ironi. Kanske måste norrmännen döva sitt dåliga samvete för oljeexporten på 442 miljarder kronor och ha världens grönaste bilar? Inget annat land satsar så mycket resurser på att hitta nya oljefyndigheter som Norge. Och inget annat land i världen ger större förmåner till elbilar. Kanske är det också därför den norska oljefonden med en förmögenhet på över 10 000 miljarder kronor ska sälja sina oljeaktier – av lönsamhetsskäl.

I dag hade Ford förlagt Europapremiären av sin nya elbil Mustang Mach-E till Norge och Oslo. Hundratals norska Fordhandlare och ett uppbåd med journalister var samlade för att se den nya elbilen avtäckas. Det mesta var känt redan i förväg efter läckor. Men en sak chockerade – åtminstone oss svenskar. Priset.

– Det här är en elbil för alla. Den kostar från 422 000 kronor inklusive avgifter och leverans, sade den norska Fordbossen Per-Gunnar Berg (bilden ovan) från scenen samtidigt som publiken jublade. Priset är lägre än vad en bensindriven Ford Mondeo kostar på gatan i Oslo

Själva bilen gjorde heller ingen besviken. En stor och imponerande suv med rejäla benutrymmen på alla fem sittplatserna. Mustanginspirerad design som gör att du slipper skämmas för elbilen. Här är en elbil som inte känns liten och fjantig – och den rymmer hela familjen med bagage. Hela 60 mil lovar Ford att vi ska kunna åka om vi väljer största batteriet. Men vi får bara hänga 750 kg på dragkroken. Bilen har prestanda och räckvidd i nivå med Teslas nya suv Model Y, till ungefär samma prislapp. Visst kan man ha synpunkt på att sätta Mustangmärket på en suv och en elbil, men Lamborghini, Porsche och Ferrari har redan kommit undan med suv-satsningar.

– Redan före klockan åtta i morse hade 450 norrmän förbokat bilen, säger Per-Gunnar Berg.

Runt bilen råder hysteri med norska och europeiska journalister som drar i alla dörrar och huvar. Fordanställda ber dem vara försiktiga, för det här är den enda prototypen som finns i Europa.

– Vi kommer att sälja 1000-tals bilar nästa år. De flesta, runt 80 procent, köps av privatpersoner. Det är helt enkelt billigare och mer förmånligt än att köpa en vanlig bil. 45 procent av alla sålda bilar här i Norge är elbilar, förklarar den norska Ford-direktören när vi får en pratstund.

Så här skulle det kunna vara i Sverige också – om våra politiker ville. Men det tycks som att de egentligen inte menar allvar med snacket om att elbilar är viktigt. I stället väljer de att fortsätta ta ut full moms på elbilar och låta malus-pengarna från bensin- och dieselbilar gå till annat än elbilar. Bara de som har förmånen att ha en tjänstebil får köra elbil billigt, drygt en tusenlapp i månaden.

I Sverige kommer skatten på en Ford Mustang Mach-E att ligga på över 100 000 kronor. Och sedan ger staten tillbaka 60 000 kr i miljöbonus. Till skillnad från i Norge är en vettig elbil fortfarande ouppnåelig för privatpersoner.

Kom igen nu svenska politiker, visa att ni menar allvar med elbilar, låt även oss privatpersoner köra elbil billigt och miljövänligt! Och gör så att Sverige kommer ikapp oljelandet Norge när det gäller elbilar.

Ta bort momsen från elbilar precis som Norge har gjort och behåll miljöbonusen. Då skulle en Mustang elbil kosta 390 000 kr i Sverige – och väldigt få skulle vilja köpa en fossil bil som tankas med norsk olja.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com