Redaktionen tipsar

Missen som fick Bensinupproret att jubla

Tidningsuppgifterna om bensinskatten är ”Fake News” - beslutet redan fattat

Uppgifterna i motorpress om att regeringen inte vågar höja bensinskatten igen är ”Fake News”. Redan i början av juni beslutade riksdagen att återinföra den årliga höjningen. Bensinskatten höjs därmed igen 1 januari.

Under början av veckan figurerade felaktiga uppgifter i motortidningar om att regeringen och klimatminister Isabella Löven inte skulle våga återinföra den årliga indexuppräkningen av bensin- och dieselskatter som slopades i M- och KD-budgeten tidigare i år.

Uppgifterna togs emot med jubel i den stora Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0 med över 630 000 medlemmar. Dessvärre bygger alltihop på ett missförstånd av tidningarna. Uppgifterna att varken C, L eller Socialdemokraterna vill återinföra höjningen är dessvärre fel.

Den 4 juni klubbade riksdagen att den årliga höjningen återinförs redan vid nyår.

– Precis, man har tidigare slopat skattetillägget fram till årsskiftet och det togs beslut i slutet av maj om att återinföra den årliga indexuppräkningen, säger Mikael Pyka, föredragande i Skatteutskottet.

Uppgifterna om att regeringen inte vågar höja bensinskatten bygger därmed på en missuppfattning, då beslutet redan är fattat.

Redan vid nyår kommer diesel- och bensinskatten att indexuppräknas i takt med inflationen samt med ett tillägg vilket brukar innebära en skattehöjning på cirka 20 – 25 öre per liter.

Här kan du läsa riksdagens beslut – och se tv när det klubbas

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com