Redaktionen tipsar

Miljöpartiet eniga om nya parkeringsskatten

”Ska minska biltrafiken - 110 000 kan cykla i stället”

Just nu pågår Miljöpartiets kongress i Örebro. Flera motioner föreslår förändringar som kan påverka Sveriges bilister. MP ska nu försöka införa parkeringsskatt för att minska biltrafiken. – Partistyrelsen delar bedömningen att det vore ett bra verktyg för kommunerna att lägga till verktygslådan, skriver MP:s partistyrelse i sitt yttrande.

Under tre dagar med start under fredagen pågår Miljöpartiets årliga kongress på Conventum i Örebro. Över 1000 miljöpartister har samlats för att diskutera och fatta beslut i olika frågor. Dessutom kommer Per Bolund att väljas till nytt språkrör.

Under kongressen ska cirka 300 motioner och partistyrelsens propositioner behandlas. Flera av förslagen handlar om förändringar för bilister. Det mest dramatiska förslaget, som även stöds av partistyrelsen, handlar om en ny skatt på bilparkeringar. Motionen har skrivits av Karin Svensson Smith, tidigare trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Numera är Svensson Smith kiommunalråd i opposition i Lund.

Förslaget blev först känt inför valrörelsen 2018, men tonades då ner när det blev hånat för att Karin Svensson Smith föreslag Christiania-cyklar i stället för bilar när vi storhandlar:

– Det kan vara en så kallad Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret, sade Karin Svensson Smith, då till Expressen.

Nu verkar det dock som parkeringsskatten är på väg att antas av Miljöpartiets kongress och bli ett vägledande beslut som regeringspartiet kommer att driva.

– Möjligheten för kommuner att beskatta bilparkering är ett förslag som MP har drivit, inte minst genom motionären. Partistyrelsen delar bedömningen att det vore ett bra verktyg för kommunerna att lägga till verktygslådan.

Enligt motionen kommer parkeringsskatten att leda till minskad biltrafik och ändrat transportbeteende runt städerna. Bakgrunden är att transportsektorn inklusive flyg och sjöfart står för 40 procent av våra utsläpp av CO2.

Från 2014 till 2015 ökade den totala körsträckan per person i landet från 655 mil till 663 efter flera års minskning.

Enligt motionen skulle 110 000 personer enbart i Stockholm kunna cykla i stället för att ta bilen, baserat på en studie från GIH.

Karin Svensson Smith framhåller också att många vägar i Sverige är överdimensionerade eftersom bilarna står parkerade 96 procent av tiden. En enda bil tar upp 25-30 kvadratmeter, en yta stor nog att rymma ett normalt studentrum.

En parkeringsskatt skulle kunna frigöra mark för bostadsbyggande och få bort hälsofarliga ämnen i luften. Om parkeringarna är dyrare kommer pendlarna välja andra färdmedel, såsom kollektivtrafik och cykel.

Miljöpartiet menar att det kan bli svårt att höja koldioxidskatten ytterligare, och då är parkeringsskatten ett bra komplement:

– Koldioxidskatten har tjänat Sverige väl och bidragit till minskade utsläpp i flera olika samhällssektorer. Att ytterligare höja skatten, utöver den årliga indexuppräkningen gentemot BNP, är dock svårt av flera olika skäl.

Motionen anger bland annat att bränsleskatterna fungerar dåligt om bensin- och dieselpriserna går ner. EU-regler kan också göra det svårt att höja fossildrivna medel utan att samtidigt höja skatterna på biogas och andra förnybara drivmedel.

Skatten ska i första hand tas ut vid arbetsplatser, men även kundparkeringar vid köpcenter ska beskattas.

Sannolikt kommer förslaget att klubbas igenom vid partikongressen, då det bifalls av partistyrelsen. Utöver parkeringsskatten vill MP införa stimulanser som gör att fossildrivna bensinbilar byggs om till etanolbilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com