Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Miljöministerns krav: Förbjud diesel och bensin

Isabella Lövin: Klimatkrisen är ju redan här

Det här är faktiskt inget aprilskämt. Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) kräver att bensin och diesel förbjuds helt i Sverige till 2030. Det kan innebära att en stor del av våra fem miljoner bilar måste skrotas ut. – Vad som händer om vi inte fasar ut fossila bränslen till dess är att det blir svårare att nå våra klimatmål, och vi utsätter världen för en ännu större risk, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer: Elbilar ökar 183 procent i Sverige

Sedan tidigare är det beslutat att inga bensin- och dieselbilar ska få säljas i Sverige efter år 2030. Det är en del i januariavtalet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Som framgår av januariavtalet ska en utredning tillsättas i år och ny lagstiftning beslutas under mandatperioden. Regeringens ambition är att öka tydligheten och långsiktigheten i klimatpolitiken. Sverige ska gå före på klimat- och miljöområdet och bli världens första fossilfria välfärdsland, säger Isabella Lövin.

Men miljö- och klimatministern vill gå ännu längre, och kräver att diesel och bensin förbjuds i Sverige från 2030. Anledningen är att Sverige annars inte når klimatmålen i Parisavtalet.

– Vad som händer om vi inte fasar ut fossila bränslen till dess är att det blir svårare att nå våra klimatmål, och vi utsätter världen för en ännu större risk, klimatkrisen är ju redan här, säger hon till Aftonbladet.

Förslaget har fått hård kritik från flera håll för att vara helt orealistiskt.

I Sverige finns i dag mer än fem miljoner bilar – ett totalförbud för diesel och bensin skulle troligen göra att en stor del av bilarna skulle behöva skrotas. I dag saknas till stor del teknik för att bygga om bilarna för drivning på alternativa bränslen. Men ingen vet säkert – det är inte utrett hur många av bilarna som är möjliga att bygga om till alternativa bränslen – eller om vår bilpark måste bytas ut helt på 11 år.

För att helt säkra Lövins krav skulle bilförsäljningen per omgående behöva öka från 330 000 bilar till 500 000 bilar per år, samtidigt som endast elbilar, bilar som klarar alternativa bränslen och bränslecellsbilar säljs. Experterna hos klimatpolitiska rådet tror dock att det kan vara möjligt.

– Ja vi tror att det är det. Det finns tekniska och ekonomiska möjligheter i dag som inte tidigare fanns. Ska man göra en så stor förändring kräver det planläggning och långsiktighet. Vi rekommenderar varmt att man ser över denna fråga så fort som möjligt, säger ordföranden Ingrid Bonde till Aftonbladet.

Varken Isabella Lövin eller klimatpolitiska rådet har dock förtydligat hur ett bensin- och dieselförbud om knappt elva år ska genomföras i praktiken. Ska det göras genom att endast tillåta elbilar och bränsleceller, eller ska bensin och diesel för befintliga bilar ersättas med HVO-diesel och andra biodrivmedel som etanol? BytBil har bett Isabella Lövin om svar, men hennes pressavdelning har ännu inte återkommit.

Många av BytBils läsare är skeptiska till att en elbil kommer att fungera i deras vardag. En omröstning nyligen visade att 63 procent vill vänta längre med elbil vid nästa bilbyte. De som redan kör elbilar är dock väldigt positiva:

– Självklart. Kör Tesla idag och kommer aldrig fundera på att gå tillbaka till bensin eller diesel igen. Sen förstår jag att det inte passar alla, än. Speciellt inte dom övriga märkena som gör elbilar, för det är bara Tesla som har ett fungerande laddnätverk och där man inte behöver ha räckviddsångest.

Norge är det land som ligger längst fram i omställningen till elbilar och en prognos pekar på att varannan ny bil i år kommer att vara en elbil.

Ett förbud kan dock visa sig vara omöjligt att genomföra, på grund av EU-lagstiftning. Om Sverige på egen hand genomför ett förbud av diesel och bensin kan det vara ett brott mot den fria rörligheten inom EU. Det kan även gälla förbudet mot att sälja bensin- och dieselbilar efter 2030.

–Det blir då upp till regeringen att lyfta fram tungt vägande skäl för ett avsteg som Sverige till exempel gjort med alkohollagstiftningen, säger Fredrik Bergström, professor i EU-rätt vid Uppsala universitet till TT.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com