Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lucid Air ska klara 83 mil på en laddning

Krossar nuvarande rekordhållaren från Tesla

Större
Stäng
  • Leveranserna av Lucid Aird sker i början av nästa år.
    Leveranserna av Lucid Aird sker i början av nästa år.
  • Leveranserna av Lucid Aird sker i början av nästa år.
  • Leveranserna av Lucid Aird sker i början av nästa år.

Elbilen Lucid Air ska ha en räckvidd på 83 mil på en laddning.
Det bräcker alla konkurrenter. Rejält.
Det är drygt 30 procent längre än nuvarande rekordhållaren Tesla Model S Long Range Plus.

I 13 års tid har Lucid Motors arbetat på sin elbil Lucid Air. Företaget, som har sitt säte i Menlo Park i Kalifornien (inte långt ifrån Tesla Motors i Palo Alto), menar också allvar med sin produkt.

I ett nysläppt pressmeddelande står det att Lucid Air har en räckvidd på 830 km (517 miles). Det skulle i sådant fall bli den nya rekordhållaren med råge. Tidigare i år blev Tesla Model S Long Range Plus den första produktionsbilen att nå en räckvidd på över 650 km. Men det är som sagt 180 km (100 miles) kortare än Lucid Air.

Räckvidden har kontrollerats av ett externt oberoende företag, FEV. De ska ha kört bilen i tusentals mil i en simulator för att komma fram till siffrorna som Lucid Motors verkar vara väldigt säkra på.

– Det gläder mig att Lucid Air verifierats av av den oberoende testanläggningen FEV och uppnått en uppskattad EPA-certifierad räckvidd på 83 mil. Jag gläder mig också åt att denna milstolpe i utvecklingen av vår elbil uppnåtts helt och hållet genom teknik vi på Lucid tagit fram själva in-house, säger Peter Rawlinson, vd och cto för Lucid Motors, i ett pressmeddelande.

Rawlinson, som förresten har ett förflutet på Tesla, har tidigare också sagt att Lucid Air kommer att bräcka Tesla Mode S på i princip alla punkter. Den 9 september får vi veta mer om vad han menar. Då är det dags för premiären av Lucid Air. Då släpps de sista detaljerna om bilen med produktspecifikationer, tillgängliga konfigurationer och inte minst pris. Tids nog får vi nöja oss med det till synes rättfärdigade räckvidds-skrytet.

Däremot ska det nämnas att vissa detaljer har förtäljts i ett långt tidigare skede. Då, i december 2016, pratades det förvisso om en räckvidd på 60 mil, men mycket har hänt på teknikfronten sedan dess. Nåväl, Lucid Motors presenterade åtminstone då att bilen skulle vara fullt förberedd med självkörande teknik, utrustad med sex radarenheter, nio olika kameror, 29 högtalare och 19 mm höga strålkastare som var och en består av 4.870 linser för att sprida ljuset på rätt sätt. Det hävdades då att denna teknik skulle vara tre gånger mer energisnål än konventionell LED-teknik. Om dessa detaljer finslipats lika mycket som räckvidden får vi se om drygt en månad.

De första leveranserna av bilen ska ske i början av 2021 och den ska byggas på en fabrik i Arizona. Redan nu går den att reservera i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com