Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lucid Air äntligen officiell - här är alla detaljer

Så mycket kommer Tesla-utmanaren kosta

Lucid Air kommer i fyra versioner.
Värstigverstionen ”Dream Edition” har över 1 000 hästkrafter och är en av de första som når marknaden nästa år. Den billigaste får vi vänta på tills 2022.
Sverige är ett av de utvalda länderna i Europa dit leveranser ska ske.

Det har under sommaren pratats mycket om Lucid Air. Den amerikanska elbilen har minst sagt imponerat både på testbanorna och i de simulerade räckviddsmätningarna.

Natten mot torsdag, svensk tid, presenterades så den efterlängtade bilen av Silicon Valley-baserade Lucid Motors. Företagets vd Peter Rawlinson, som tidigare varit chefsingenjör för Tesla Model S, berättade under presseventet att produktionen kommer att starta i början av 2021 i deras fabrik i Arizona.

Lucid Motors har lagt vikt vid att göra komponenterna i bilen så lätta som möjligt. Motorn väger till exempel bara 74 kilo. Tack vare den höga energitätheten har bilarna också en längre räckvidd än andra elbilar på marknaden utan att batterierna blir större eller tyngre.

– Vad vi har är ett genombrott för elbilar. Lucid kommer att förändra världen, säger Peter Rawlinson smått självsäkert under presentationen.

Visst finns det också många banbrytande detaljer att frossa i. Enligt företaget själva kommer Lucid Air vara den snabbast laddande elbilen som någonsin nått marknaden. Batteriet på 113 kWh klarar 300 kW i snabbladdning. Med andra ord ska man kunna ladda 482 kilometers körning på 20 minuter, enligt pressmaterialet. Väl värt att nämna är luftmotståndet på 0,21 cw, vilket möjliggör en imponerande räckvidd. Mer om detta snart.

Lucid Air mäter 498 centimeter på längden och 194 centimeter på bredden. Höjden är 141 centimeter.

Framför föraren sitter en 34-tums böjd glasskärm med 5K-upplösning som ”flyter” ovanför instrumentpanelen. Tack vare samarbetet med Amazon har Lucid Air Alexa-tjänsten inbyggd, vilket betyder att kunden kan röststyra infotainmentsystemet. Assisterad körning upp till nivå 3 möjliggörs med hjälp av högupplösta lidar-sensorer, kameror, ultraljud och radar.

Basmodellen heter kort och gott Lucid Air. Den har ett startpris på under 80 000 dollar, alltså strax under 700 000 kronor. Av de fyra versionerna blir detta den sista att levereras – någon gång under 2022. Det finns i nuläget inte mycket att presentera i prestandaväg för instegsversionen.

Mer finns det att säga om värstingversionen Lucid Air Dream Edition. Bilen ligger inne med 1 080 hästkrafter. Detta gör att den kör den amerikanska kvartsmilen (400 meter) på 9,9 sekunder. För övrigt var detta nog anledningen till att presentationen skedde just den 9 september. 0-60 mp/h (0-96,5 km/h) avverkas på hissnande 2,5 sekunder och toppfarten lyder 270 km/h. Den simulerade räckvidden är 464 miles/748 kilometer. Dream Edition kommer att levereras under andra kvartalet 2021 och prislappen ligger på 169 000 dollar, det vill säga ungefär 1 478 000 kronor.

Samtidigt kommer något billigare Lucid Air Grand Touring att levereras till kunderna. Denna version har längst räckvidd; 517 miles/832 kilometer. Den packar 800 hästkrafter och gör 0-60 mp/h en halvsekund långsammare än Dream Edition (3 sekunder blankt) medan toppfarten är densamma. Prislappen här lyder 139 000 dollar, alltså 1 218 000 kronor.

Under fjärde kvartalet nästa år når Air Touring marknaden. Denna version har 620 hästkrafter, 650 kilometer i räckvidd och gör 0-60 mp/h på 3,2 sekunder. Toppfarten ligger på 250 km/h. Priset är satt till 95 000 dollar – cirka 830 000 kronor i dagens valutakurs.

På Lucid Motors hemsida går nu de tre sistnämnda versionerna att reservera. Leveranserna kommer föga förvånande först ske i USA och Kanada. Sedan tidigare står det klart att Sverige är ett av de Europeiska länderna som Lucid Air kommer att levereras till. Dessa leveranser ska ske i slutet av 2021.

För 1 000 dollar (cirka 8 750 kronor) kan kunder säkra sin plats i kön.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com