Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lista: Europas farligaste vägar

Länderna där dödsrisken är störst

Varje år dödas över 25000 människor på vägarna inom EU.  Farligaste landet är Rumänien – och i Sverige har dödsrisken ökat kraftigt. Bilister och fotgängare är mest utsatta.

EU hävdar att de har bland världens säkraste vägar, enligt en ny rapport. Trots det var det över 25000 människor som dödades på unionens vägar under 2018. Det är en minskning med 21 procent sedan 2010, men målet om halverat antal döda 2020 är långt borta. I Sverige är vi långt efter nollvisionen.

Under 2018 var det dessutom ett rejält bakslag för Sverige när dödsrisken på vära vägar ökade med 28 procent. Under året var risken att dödas 32 på en miljon invånare. Det gör oss trots ökningen till det femte säkraste landet inom EU.

Det allra säkraste landet har vänstertrafik och kommer snart att lämna EU: Storbritannien. Där var risken att dödas endast 28 på en miljon invånare. Danmark är inte långt efter med 30 per en miljon invånare.

De allra farligaste länderna hittar vi i gamla östblocket. Rumänien har mer än tre gånger högre dödsrisk än Storbritannien: 96 dödsoffer per en miljon invånare i trafiken. Även Bulgarien och Lettland är farliga länder med 88 respektive 78 dödsoffer per en miljon invånare.

Tack vare att bilarna blivit mycket säkrare har dödsoffren bland förare och passagerar minskat allra mest. De mest oskyddade trafikanterna fortsätter dock att förolyckas i nästan oförändrad grad: fotgängare, cyklister och mc-förare, särskilt i stadsområden. Oskyddade trafikanter är nu nästan hälften av dödsoffren.

För att ytterligare sänka dödsoffren i trafiken kommer EU att inom några år kräva fartbegränsare i bilar. EU har klubbat ett nytt förslag om att kunna strypa hastigheten i alla nya bilar från 2022.

Systemet heter ISA (Intelligent Speed Assistance) och ska använda trafikskyltigenkänning tillsammans med GPS för att upptäcka lokala hastighetsgränser.

Systemet registrerar den för närvarande drivna hastigheten. Om föraren kör för fort kan bilen om systemet är påslaget bromsa ner bilens hastighet till den aktuella hastighetsgränsen. Lagen uppges kunna spara 15 000 liv i EU på 15 år.

För de oskyddade trafikanterna finns dock inga åtgärder i sikte.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com