Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kolla in "Iron mans" specialbyggda 1974 BMW 3.0 CS

Speedkore och Robert Downey Jr har gjort om klassikern ihop

Filmstjärnan Robert Downey Jr. har en ny pärla i sitt garage.
Det är en Speedkore-modifierad BMW 3.0 CS från 1974
Downey har själv varit med i arbetet om att skapa denna vackra mix av nu- och dåtid.

Förmögna världsstjärnor investerar föga förvånande gärna i riktiga lyxåk. Roger Federer, till exempel, har en imponerande bilsamling, där majoriteten består av några av de finaste bilar som Mercedes någonsin producerat.

Men långt ifrån alla är själva med i processen med att bygga om klassiska bilar så de blir både personliga och unika. Det är där som Robert Downey Jr. kommer in i bilden.

Han har nu för tredje gången samarbetat med amerikanska Speedkore – ett företag som specialiserar sig på att bygga om muskelbilar. Skillnaden denna gång var att de inte tog sig an jänkare, utan detta var första gången som de restaurerade en tysk bil.

Och det är – och blev – inte vilken bil som helst. Bilen i frågan är en BMW 3.0 CS från 1974. Originalmotorn har bytts ut mot en 3,6-liters sexcylindrig motor som vanligtvis hittas i E34 BMW M5. Den levererar 310 hästkrafter.

Amerikansk vana trogen är dock den manuella lådan utbytt mot en automatlåda.

Bilen har fått en fullt restaurerad metallkropp med inslag av kolfiber. Den är lackerad med en tegelstens-röd färg med gråa detaljer (som nästintill för tankarna till just ”Iron Man”-kostymen). Än häftigare är inslagen av trä som följer längs med bilens sidor. Den detaljen följer sedan med in i bilen.

Kupén, som känns inspirerad från Italien, kläs med en ratt, dörrpaneler och en instrumentbräda som har samma gråa trä som syns på exteriören. Speedkore och Robert Downey Jr. har överlag velat behålla den klassiska looken. Därför hålls till exempel pekskärmen gömd samtidigt som sätena kläs med chokladfärgat läder som verkligen andas retro. Dessutom har baksätena kastats ut till förmån av en packhylla med matchande resväskor.

Dave Salvaggio, vice president för Speedkore, säger att var en ära att tillverka bilen, speciellt då den gjorts med kunden – inte åt kunden.

– Det bästa med att jobba med Downey är att han aktivt medverkar i stylingen av bilen. Slutresultatet reflekterar också hans unika stil rakt igenom, säger han till Top Gear.

Detta var som sagt inte första gången som Robert Downey Jr. samarbetade med Speedkore. Tidigare har han restaurerat en 1970 Mustang Boss 302 och en Chevrolet Camaro från 1967. Den sistnämnda ska han ha gett bort som en gåva till vännen och Marvel-kollegan Chris Evans (Captain America).

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com