Redaktionen tipsar

Knepen: Hitta billigaste bensinen och kör bilen snålare

Tipsen som ger dig 1000-lappar på ett år

Bensinpriset närmar sig rekordnivåer och ligger just nu på 16,69. Men det går att fynda och spara närmare en 100-lapp på full tank. Just nu finns Sverige billigaste bensin i Småland: 15,31 kr per liter. Har du hittat billig bensin? Kommentera under vårt Facebook-inlägg!

Många svenskar är uppretade över det höga bensinpriset och bensinupproret 2.0 på Facebook har lockat nästan 300 000 medlemmar. Och till sommaren spår analytikerna att priset ska hoppa över 17-kronorsnivån. Förutom att skatterna och momsen på en liter bensin i Sverige uppgår till cirka tio kronor beror den senaste tidens höjningar på ökat världsmarknadspris på olja och bensin, samt att vår krona är väldigt svag mot dollarn.

Men förutom att protestera går det att göra något konkret åt problemet. Det går att hitta billig bensin. Sajten bensinpriser.nu samlar in priser från och hela Sverige och enligt dem finns Sveriges billigaste bensin just nu i småländska Älmhult. St1 tar där 15,31 kr för en liter. Har du en större bil och fyller 70 liter i tanken så sparar du 91 kronor på en enda tank.
Även i Upplands Väsby norr om Stockholm gick det i går att tanka för under 16 kr på DIn-X.

Har du hittat ännu billigare bensin – eller bensin som är billigare än listpriset? Tipsa BytBil på Facebook här!

Andra bra sparknep om du vill spara på bensindropparna är att tillämpa ecodriving. Kör alltid på en högre växel, använd motorbromsen i stället för fotbromsen så ofta det går. Se även till att ha rätt lufttryck i däcken och hålla fartgränserna. Enligt experterna är det möjligt att spara upp till 20 procent bränsle på ett år.

Om du sparar 50 kronor varje gång du tankar genom att hitta billigare bensin – och dessutom tillämpar snålkörningstipsen kan du spara över 500 kronor i månaden!

Här är några av knepen som Sveriges trafikskolor lär ut om eco-driving: 

1. kör på ettans växel i max två billängder och växla sedan upp
2. växla upp så fort det går istället för att ligga kvar på låg växel
3. hoppa över växlar: gå direkt från tvåan till fyran eller från trean till femman
4. kör alltid på så hög växel som möjligt
5. kör med jämnt gaspådrag
6. utnyttja motorbromsen
7. undvik att gå ner på ettans växel vid korsningar
8. rulla utan att gasa i medlut och fram mot t.ex. trafikljus, men frikoppla inte

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com