Redaktionen tipsar

Kinesiska el-Saaben har börjat nå kunderna

Så mycket kostar Nevs 9-3 - går 35 mil på en laddning

Nu börjar de första exemplaren av den eldrivna Kina-Saaben Nevs 9-3 levereras till kunder.  Bilen är kraftigt försenad och möter hård kritik i kinesisk press. -Det är en 20 år gammal modell, en Saab 9-3 med batterier tillagda.Inredningen är ännu mer hemsk, skriver tidningarna.

Tidigare i år köpte kinesiska fastihgetsbolaget Evergrande Group upp 51 procent av Nevs som äger resterna av Saab. Och nu börjar företagets första elbil att levereras till kunderna, rapporterar flera kinesiska medier.

Det handlar om en Kina-tillverkad elektrisk version av gamla Saab 9-3.

Bilen byggs i en ny fabrik i Tianjin i Kina, och den inledande produktionen ska vara 50 000 bilar. Enligt kinesiska medieuppgifter bygger Nevs ytterligare fabriker i Shanghai, Shanghai, Guangzhou, och Shenyang.

Den nya Nevs 9-3 är kraftigt försenad, men häromdagen firades tillverkningsstarten vid en stor ceremoni tillsammans med Evergrande.

Utvecklingsarbetet av gamla Saab 9-3 som gjorts om till elbil har tagit lång tid och när bilen nu lanseras är det en ålderstigen modell. Exteriört sett har få uppdateringar gjorts förutom att Saab-emblemet är bytt mot ett Nevs-emblem. Interiärt är det mesta sig likt, men instrumenteringen i den gamla panelen har digitaliserats och en stor display har lagts till.

Den som tror att kinesisk press inte kan skriva kritiskt får ändra uppfattning, för omdömena om nya 9-3 är hårda.

– Oavsett det gamla ratten eller instrumenteringen, kan NEVS 93 inte utmana elbilar som är byggda på exklusiva plattformar för rena elfordon. Det finns det också stora säkerhetsrisker i viktfördelning, batterilagring och säkerhet, skriver en tidning, som säger att konstruktionen är 20 år gammal.

-I detaljerna är formen på NEVS 93 exakt samma som Saab 93. Inredningen är ännu mer hemsk. ”Smaken” för 20 år sedan gör det svårt att föreställa sig att detta är en ren elbil, är ett annat omdöme.

Enligt Nevs uppgifter i Kina får bilen en elmotor på 177 hästkrafter. Räckvidden blir 35 mil med ett batteri på 45 kWh. I Kina kommer bilen att kosta 230 000 kronor. Någon europeisk lansering är i dagsläget inte aktuell.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com