Redaktionen tipsar

Hennes jobb: Pressa nya Bugattin i 250 km/h i ökenhettan

Prislappen för nya Divo: 50 miljoner

Här är kvinnan som ser till att nya Bugatti Divo håller måttet. Testingenjör Julia Lemke pressar bilen i 250 km/h i 40-gradig ökenhetta. Modellen som kostar över 50 miljoner kronor görs bara i 40 exemplar och är 35 kg lättare än Chiron.

Djupt inne i ett ökenområde som i vissa medier tros vara Kalahariöknen i södra Afrika pågår just nu de sista testerna av Bugattis nya modell Divo innan kundleveranserna startar.

Bugatti har släppt bilder på sin Facebook-sida och berättar hur testingenjören Julia Lemke pressar bilen i högfartstester i extrem ökenhetta. Bilen körs i 250 km/h i flera timmar i temperaturer på över 40 grader, vilket får turboaggregaten i W16-motorn att jobba så de glöder och intercooler-systemet sätts verkligen på prov.

Testbilen är helt inklädd i mattsvart och ger verkligen ett tufft intryck i ökenhettan.

Divo är en utveckling av Chiron och visades upp av Bugatti i höstas. Bland annat har den uppdaterat chassi, fjädring och aerodynamik. Den är också 35 kg lättare än en standardversion av Chiron.

Bilen är ungefär 20 miljoner dyrare än en Chiron och prislappen landar på 50 miljoner kronor. Trots det är alla de 40 exemplaren som ska tillverkas slutsålda. Vad får du köparen för pengarna förutom en 35 kilo lättare bil med styvare chassi?

Jo, den har 90 kg mer downforce än en Chiron, den påstås vara hela åtta sekunder snabbare runt Nardobanan. Toppfarten är dock strypt till 380 km/h (Bugatti var före Volvo i sitt säkerhetstänk alltså…) Divo har också en rad unika designdetaljer som köparna kan njuta av.

– Divo har signifikant högre prestanda i termer av kurvaccelartion, hanterbarhet och svängar runt hörn. Divon är gjord för skarpa kurvor, säger Martin Winkelmann, vd för Bugatti.

Köparen får dock dras med att den delar motor med Chiron, samma W16-motor på 1479 hästkrafter med fyrdubbla turboaggregat.

Köparna verkar tycka att uppgraderingarna är värda 20 miljoner kronor, för alla 40 exemplaren är slutsålda.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com