Redaktionen tipsar

Här är BMW:s nya el-SUV - då startar tillverkningen

BMW drar i gång produktionen av sin nya elsuv iX3 redan i sommar.
Bilen blir den första på den nya plattformen som kan användas både till fossil- och elbilar.
– Förberedelserna går enligt plan trots coronaviruspandemin, säger BMW:s vd Oliver Zipse.

BMW var först ut av de stora tyska tillverkarna att få en elbil ut på marknaden. Redan 2013 började lilla i3 att tillverkas. Bilen är på flera sätt tekniskt sett mer avancerad än Tesla, och har en kaross i kolfiber. Batteriet är dock väldigt liten vilket gett bilen kort räckvidd.

Men BMW tappade försprånget till de andra tillverkarna och det är först nu man återigen börjar komma i kapp Audi och Mercedes som har fått ut elektriska SUV:ar på marknaden. I sommar drar produktionen av nya iX3 i gång, meddelar vd Oliver Zipse. Coronaviruset har varit en utmaning, men har inte kunnat stoppa bilen. Den blir BMW:s första på flexibel arkitektur som kan användas både till elbilar och förbränningsmotorer.

BMW iX3 får en betydligt längre räckvidd än sitt lillasyskon i3. Ett batteripack på 74 kWh ska ta bilen cirka 44 mil på en laddning. Det ska göra att bilen kommer längre än konkurrenterna Audi e-tron och Mercedes EQC. BMW iX3 uppges få en elmotor på 286 hk och 400 Nm.

Laddningstiderna är ännu inte officiella, men uppgifter talar om att bilen ska kunna laddas till 80 proent på endast 30 minuter. Tillverkning av den nya elbilen kommer att ske i BMW:s fabrik i Shenyang i Kina. De första bilarna går till kinesiska kunder i häst, medan Europa får leveranser nästa år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com