Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Gömda i växthus: 30 Jaguar-bilar värda miljoner

Bilfirman trodde knappt sina ögon när de kallades till växthuset

Bilfirman som kallades till växthuset kunde knappt tro sina ögon när de lyfte på presenningarna
Gömda under presenningar i glashuset hittades 30 gamla Jaguarbilar värda miljonbelopp – trots att växthuset gått hårt åt dem.
Fyndet består mestadels av Jaguar E-type – nu ska bilarna renoveras och säljas.

Ladufynd har blivit riktigt vanligt inom bilbranschen. Det är nästan så att man kan tro att det står en fin dammig veteranbil i varenda gammal lada. Men fyndet som nyligen skedde i Beaulieu, Hampshire, i England är långt ovanligare.

Bilfirman Beaulieu Garage ombads komma till en herrgård och rensa upp i ett stort övergivet växthus. När det kom på plats i växthuset såg de 30 högar med presenningar. Under varje presenning dolde sig en Jaguar. Totalt 30 veteranbilar – de flesta av den ikoniska sportvagnsmodellen E-type. I en av bilarna hade fåglar till och med byggt bo och lagt ägg.

Varför ägarna till herrgården lämnat bilarna vind för våg i växthuset och låta dem långsamt förstöras är ett mysterium. Men på något sätt tycks de ha glömts bort av ägarfamiljen bakom herrgården. Bilarna är dessvärre i ganska miserabelt skick. Växthuset har varit en både varm och fuktig miljö som de känsliga brittiska plåtkarosserna inte har uppskattat. Men det tycks ändå som att bilarna är i räddningsbart skick. Även en risig E-type kan betinga närmare en miljon kronor om den är av ovanlig modell.

Beaulieu Garage säger att alla bilarna ska renoveras och komma tillbaka på vägen. Många av bilarna är stora projekt, medan några år i såpass bra skicka att de kan komma tillbaka på vägen inom någon vecka, efter en mekanisk översyn.

– Vi hittade över 30 klassiska Jaguarer, mestadels E-type, det såg ut som de hade varit där mycket länge. Vi fick ett erbjudande och nu ska jag se vad jag kan göra med all rostig metall, säger Beaulieu Garage.

Bilföretaget har nu ägnat en hel vecka åt att transportera bilarna till sin egen lagringsanläggning i närheten.
– Förutsättningsvis är det några bilar som vi förmodligen kan få igång på ett par dagar men de flesta är mer långsiktiga projekt. Alla behöver definitivt lite arbete innan de återförs på vägen. Vi har dokumentation för de flesta av dem, meddelar firman i en uppdatering.

En av bilarna som hittats är en Jaguar XK150 3.8 Litre Drop Head Coupe. En bil som även annonserats ut på Beaulieaus hemsida för cirka 500 000 kr – i befintligt skick.

Fakta Jaguar E-type

Modellen är en av de mest eftertraktade från Jaguar i dag och tillverkades mellan 1961 och 1974. Bilen var liten och lätt och tvåsitsig. Samtidigt var den motorstark för sin tid och kunde fås med både sex och tolv cylindrar, vilket gav den fina prestanda. Totalt har cirka 70 000 bilar tillverkats.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com