Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferraris superteknik - snart i din nya bil

Därför kommer nya hyperbilen revolutionera elbilar och hybrider

Ferraris nya hyperbil SF90 Stradale kan komma att revolutionera din standardbil. Bilen är den första med en ny typ av platta elmotorer. De nya elmotorerna är starkare, lättare, mer effektiv – och billigare.

Med nya hyperbilen SF90 Stradale ger sig Ferrari in i ett helt nytt tekniksegment på bilmarknaden: Laddhybrider. Föregångaren LaFerrari var en självladdande elhybrid.

Vid en första anblick kan tyckas att SF90 Stradale har samma teknik som andra laddhybrider – men i själva verket är den fullpackad med ny teknik som sannolikt kommer att revolutionera din nästa standardbil.

För första gången någonsin i en produktionsbil har Ferrarin en ny typ av elmotor kallad ”axial flux”. Motorn har utvecklats tillsammans med brittiska företaget Yasa.

Andra elbilar har en motortyp kallad ”radial flux”. I Ferrari SF90 Stradale finns tre elmotorer, två på framaxeln och en mellan motorn och växellådan. De två motorerna som sitter i anslutning till framhjulen är tillsammans på 85 hästkrafter. Och motorn som sitter i anslutning till växellådan är på 150 hästkrafter. Tillsammans ger de SF90 Stradale 220 hästkrafter och en total effekt på 1000 hästkrafter ihop med den 780 hästkrafter starka dubbelturbo V8:n.

Motorn har ett världsledande förhållande mellan vikt och effektivitet: 14kW/kg.

Den stora synliga skillnaden mellan Ferraris elmotorer och de som tidigare funnits i laddhybrider och elbilar är att den nya motorn är mindre och mycket plattare. Motortypen kallas ibland pannkaksmotor. Trots det är den starkare, lättare och mer effektiv. Varje motor väger bara 24 kilo. En traditionell elmotor väger ofta mer än det dubbla.

Enligt experter på elbilar och elmotorer kan det här vara framtidens elmotor, då motorn är både lättare och mer effektiv än dagens motorer. De kan placeras nära varje drivhjul. Och då motorerna har mindre metaller och färre delar blir de billigare.

Nackdelen med den nya motorn är att den är väldigt svår att bygga. Starka magnetiska krafter mellan rotorn och statorn gör att skivorna kan börja vobbla och förstöra motorn. Yasa tycks nu ha övervunnit den utmaningen. Att kyla ned motorn har tidigare varit ett problem.

– Vi är stolta över att få samarbeta med Ferrari för Ferraris första serieproducerade hybrid. Vi har arbetat nära Ferrari i två och ett halvt år för att utveckla en lösning som möter de unika prestandabehoven, säger Chris Harris vd för Yasa som tillverkat elmotorerna.

En annan detalj som skiljer SF90 från andra bilar är att den saknar backväxel, den backar helt med elmotorerna.

Ferrari planerar nu att släppa en hel serie med hybridbilar, baserade på samma teknologi som SF90.

– Det blir väldigt lätt för oss att göra fler hybrider, det kommer att komma fler modeller med olika egenskaper, säger utvecklingschefen Michael Leiters till AutoExpress.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com