Redaktionen tipsar

Ferrarin räddad - sultanens bilsamling ruttnar bort

Äger 7000 super- och lyxbilar - samlingen riskerar bli förstörd

Världens största samling med superbilar och exklusiva lyxbilar kan vara på väg att förstöras. Sultanen av Brunei äger 7000 bilar – men uppges slarva med skötseln och förvaringen. Listan på samlingen och bilder visar på rader av unika bilar som ingen använder. Nu har en en Ferrari F40 från samlingen räddats och renoverats – den har fått ny interiör och ny lack.

Sultanen av Brunei, eller Hassanal Bolkiah som han egentligen heter, är en av världens rikaste människor. Hans släkt har styrt Brunei ända sedan 1400-talet och han är envåldshärskare över det lilla landet som är en självständig stat men som gränsar till Malaysia på ön Borneo.

Fyndigheter av olja och naturgas har gjort lilla Brunei till ett väldigt rikt land. Invånarna får både sjukvård och skola betald och bidrag för att bo trots att landet varken har skatt eller moms. Men allra rikast är sultanen. Han har tidigare betraktats som världens rikaste person med en förmögenhet på nästan 400 miljarder kronor, men sjunkande oljepriser har gjort att hans förmögenhet har gått ner och familjen har till och med fått se över ekonomin.

Tidigare i år drabbades sultanen dessutom av en enorm protestvåg efter att ha infört nya lagar om att homosexuella ska stenas. Till slut tvingades han att backa på grund av protester från bland annat George Clooney och Elton John. Även svenska kungen har kritiiserats efter att han hyllat envåldshärskaren och gett honom en orden.
– Han har ju en kolossal närhet till folket, sa kung Carl Gustaf för ett antal år sedan.

Allra mest känd är sultanen för sin enorma bilsamling. Han och hans bror har under många år samlat de snabbaste och lyxigaste bilarna som går att köpa i världen. Under många år var han den största kunden till tillverkare som Ferrari, Rolls-Royce och Bentley. Totalt sett ska samlingen innehålla 7000 bilar. Uppgifterna om vilka bilar som ingår varierar men värdet på samlingen uppgår till cirka 7 miljarder kronor. Enligt vissa uppgfiter ingår 500 Mercedes, 450 Ferraris, 380 Bentleys, ett antal Koenigsegg, 21 Lamborghini, 11 Aston Martin, 179 Jaguarer and 209 BMW-bilar. Den stora favoriten är dock Rolls-Royce. Samlingen innehåller 600 Rolls-Royce, inklusive en bil som är pläterad i 24 karats guld och används vid bröllop.

De senaste åren har det kommit flera uppgifter om att sultanen inte längre klarar att sköta de 7000 bilarna i samlingen på grund av att ekonomin i oljeriket blivit sämre när oljepriset har fallit. Dessutom ska en av hans bröder enligt olika uppgiftger ha försnillat en pengar.

Väldigt få utomstående personer har fått besöka den enorma samlingen, men så här berättar en bilmäklare som besökta Brunei för att köpa upp Ferrari-bilar för Gizmodo:

– Vi gick först genom åtta tvåvåningsbyggnader som hade 120 bilar på varje våning. Varje våning hade ett tema, till exempel innehöll en våning Porsche från 959 fram till bilar i slutet av 1990-talet när pengarna tog slut. En annan våning innehöll främst 1996-1997 Mercedes-Benz 500, alla i svart på svart. En annan byggnad innehöll mestadels nyare Ferraris inklusive några dussin 456 och 550 med flera 550 utrustade med experimentella automatiska växellådor från X-Trac.

Dessvärre var många av bilarna misskötta och anfrätta av Bruneis soliga och fuktiga klimat. Bara några hundra bilar var i tillräckligt bra skick för att kunna säljas utan omfattande renovering. Många av bilarna var inte ens startade på mer än fem år.

– När jag öppnade dörren på bilen såg jag att den hade blivit så varm med fönstren uppe i Brunei-sommaren att skumplastningen i ratten hade smält och hade bildat en pöl med smält skum i framsätet. Läderomslaget låg fortfarande på den karga stålkanten på rattet och hängde ner som en begagnad kondom. Hela interiören hade ”försvunnit” i den tropiska värmen och fuktigheten hade gjort läderinredningen luddigt grå av mögel.

Om Sultanen av Brunei har kvar alla sina 7000 bilar eller om han har börjat sälja av är oklart. I dagarna kom i alla fall nyheten om att en Ferrari F40 räddats ur samlingen. F40:n var den sista Ferrarin som Enzo Ferrari var med och utvecklade och designen av Pininfarina står sig än i dag. Den 2,9-liters V8:an med biturbo ger den prestanda som håller än i dag.

Sultanen av Brunei köpte tio Ferrari F40. Trots att bilen bara gick att få i rött såg han till att få dem i flera olika kulörer, bland annat svart, gul, grå och vit. Dessutom var de högerstyrda, trots att de bara fanns med vänsterstyrning. Den aktuella bilen som räddats är en av de gråa. Dessutom ville sultanen ha den med en annan inredning, Ferrari tvingades montera in säten och instrumentpanel från en Testarossa i sultanens F40-bilar.

Den gråa F40:n har nu renoverats av superbilsspecialisten DK Engineering. De har ersatt Testarossa-inredningen med riktiga Ferrari racingstolar och lackerade först om bilen i Ferrari-rött: Rosso Corsa. Men till slut ångrade sig och nu har bilen fått sin gråa sultanlack åter. Testarossa-inredningen verkar dock ha hamnat på soptippen.

– Den enda högerstyrda F40 som faktiskt kom till Brunei som har åkt därifrån. Den här har varit i Storbritannien i några år nu och har sålts flera gånger av DK. Det målades om i rött några år tillbaka. Vi har dock just återställt den till den färg som valts av Bruneis kungafamilj hos Pininfarina som färdigställde bilen, uppger DK Engineering på Instagram.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com