Redaktionen tipsar

"Den är ett rullande konstverk"

Nu säljs 50-åriga E-typen på auktion

Finns det en vackrare 50-åring i Sverige?
Nu ska den här skönheten – en Jaguar E-type från 1969 – säljas på auktion.
– Det är fortfarande ett jättestort intresse för klassiska bilar, i synnerhet från utlandet, säger Anders Baerentsen, platschef på Ucars i Eslöv.

Med flygplan som förebild föddes Jaguar E-type på 60-talet. Nu rankas modellen som en av bilhistoriens vackraste sportbilar. Och hos bilhandlaren Ucars i Eslöv står ett riktigt fint exemplar, en mörkbrun coupé från 1969.
– Vi köpte bilen av en privatperson i Helsingborg 2018 och han hade den i fem år och rustat upp den rejält. Allt är i toppskick, säger Anders Baerentsen på Ucars.

Den 15 december ska bilen auktioneras ut och utropspriset är 620 000 kronor. För 50 år sen kostade bilen cirka 38 000 kronor.
Man kan räkna med att det totalt finns drygt 700 E-type i Sverige idag, men de flesta har genomgått någon form av renovering. Och när det dyker upp perfekta exemplar sticker priset iväg. Men en köpare behöver nog inte oroa sig över att bilen kommer att tappa i värde.
– Nej, Jaguar är i mina ögon en av bilvärldens absoluta klassiker tillsammans med Porsche 911, säger Anders Baerentsen. Det finns 2+2-modellen och coupémodellen, men coupén är mest intressant för samlare eftersom den är snyggare i karossformen. Den här bilen är ett rullande konstverk.
– Om man frågar sin gamla farmor så känner till och med hon till E-type – det är en odödlig bil.

Se Jaguar E-type här 

E-typen blev en enorm succé när den visades upp på bilsalongen i Genève den 15 mars 1961. Brittiska tidningar var nationalistiskt stolta och hyllade den. Bara timmar efter bilsalongens öppning uppstod en separat kö för orderteckning utöver den vanliga kön för att bara få en skymt. Och på New York-salongen följande vecka tecknades i snitt en order i timmen.
Innan Jaguar ens hunnit till den egna salongen vid Earls Court i London hade man en väntelista med lagda order värd elva miljoner pund.

E-type var kapabel till magiska hastigheten på 240 km/h – och vips så ville filmstjärnor, popmusiker och konstnärer ha bilen. Roger Moore skulle börja spela in tv-serien Helgonet och planen var att han skulle köra E-type, men Jaguar kunde inte leverera någon bil till inspelningen. Han fick istället köra en annan engelsktillverkad sportbil – Volvo P1800.

Sammanlagt tillverkades 72 507 Jaguar E-type mellan åren 1961 och 1975. De sista som rullade av bandet hade V12-motorer på 272 hk. Av alla dessa E-type har nog inte ens hälften överlevt rost och andra olyckor.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com