Redaktionen tipsar

Därför har bensinpriset sänkts kraftigt

Fyra gånger så många elbilar såldes i maj efter prisrekordet

Här är dagens glada nyhet: Bensinen har gått ner med 60 öre på kort tid. Och snart sänks skatten med 16 öre – men bara i ett halvår. På många obemannade stationer kostar bensinen nu omkring 16 kr per liter.

662 000 svenskar har anslutit sig till Bensinupproret på Facebook. I fredags hade proteströrelsen demonstration på Sergels Torg, men inte mer än 200 personer dök upp för att demonstrera. Kanske har vår mest akuta ilska över bensinpriset gått över?

De senaste dagarna har bensinpriset gått ner kraftigt, 60 öre ner på en dryg vecka från rekordpriset 17,19 kr enligt OKQ8:s listpris. På bemannade stationer är 16,59 det aktuella listpriset. Bara under måndagen sänktes priset med 20 öre.

Många obemannade stationer, till exempel ST1, säljer nu bensin för omkring 16 kr per liter.

Och eftersom tio kronor av bensinpriset är ren skatt betyder det att priset på själva bensinen har rasat med nästan 10 procent. Anledningarna är två: kronan har äntligen börjat förstärkas mot dollarn efter bottenrekordet, och även råoljepriset har gått ner.

Och 1 juli får vi en liten om än tillfällig skattelättnad på bensinen: Skatten sänks med 16 öre per liter, men bara fram till nyår, då den årliga indexuppräkningen av bensinskatten sätter i gång igen.

Men den som hoppas på ett lägre bensinpris hela sommaren ska inte hoppas för mycket.

Förutom oljepriset och dollarkursen finns en tredje faktor. Säsongseffekten brukar göra att bensinpriset stiger på sommarhalvåret när vi kör mer bil i hela västvärlden. Det är lite för tidigt att säga något om bensinpriset i sommar, men säsongseffekten kan göra att priset går upp, säger Johan G Andersson, vd för Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet.

I spåren av det höga bensinpriset ökade laddbara bilar kraftigt i maj månad. Antal nyregistreringar av laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, ökade med 43 procent, uppger Bil Sweden. Rena elbilar fyrdubblade sin försäljning jämfört med förra året. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna uppgick till 8,7 procent jämfört med 5,2 procent i maj förra året.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com