Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Biljätten planerar att lansera ny toppmodell

Just nu har den tyska biljätten två modeller i ID-familjen ute på marknaden: ID.3 och ID.4. Men det bara början. Nu planerar Volkswagen att lansera en ny toppmodell. 

Bytbil har tidigare skrivit Volkswagens planer på att uppgradera sin fabrik i Wolfsburg, för att bygga självkörande elbilar, samt lansera en ny toppmodell för Volkswagenmärket. Nu verkar det som att projektet är på gång.

Volkswagens varumärkeschef, Ralf Brandstätter, har avslöjat att den tyska biljätten planerar att lansera helt ny elbil. Projektet har fått namnet Trinity (liknande Artemisprojektet, som är Audis kommande flaggskeppsmodell).

Volkswagens nya toppmodell beskrivs som ett ”högeffektivt koncept med ikonisk design”. Enligt uppgifter så kommer modellen att presenteras 2026 och innehålla mycket ny teknik. Antingen kommer modellen baseras på arkitekturen som utvecklas i samband med Artemisprojektet, eller så används en ny plattform, en utveckling av Volkswagens egna MEB-plattform, som används idag.

LÄS MER: Lamborghini och Ducati stannar hos Volkswagen

Plattformen kommer ha ett radikalt nytt produktionssätt. Bilarna kommer vara självkörande, genom att använda samma teknik som Tesla använder sig av, för att lära sina bilar autonom körning. Från början kommer bilen vara självkörande på nivå 2+, men kommer så småningom vara redo för nivå 4. 

Volkswagen kommer bygga Trinity på fabriken i Wolfsburg, och det förväntas att 300 000 exemplar ska tillverkas varje år. Idag tillverkar Volkswagen årligen 700 000 bilar i fabriken.

En annan uppgift som den tyska biltillverkaren bekräftade, var att en elbil i Polo-storlek är på gång. Den kommer antagligen få namnet ID.1, eller 2. Därmed kommer ID.3 och ID.4 få minst ett nytt modellsyskon.  

LÄS ÄVEN: Historiska skiftet: Volkswagens elbil större än Volvo

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com